De 12 belangrijkste tips om veilig op weg te gaan met uw e-bike!

De 12 belangrijkste tips om veilig op weg te gaan met uw e-bike!

Het fietsverkeer is na de komst van e-bikes sterk veranderd. Zo ziet u steeds meer elektrische fietsen op de weg en de een gaat voorzichtiger op weg dan de ander. Omdat er veel nieuwe functionaliteiten ten opzichte van het ‘’normale’’ fietsen bijkomen is het belangrijk dat u voorbereid op weg gaat zodat u veilig op uw eindbestemming aankomt. In deze blog leest u de 12 belangrijkste tips om veilig op weg te gaan met uw e-bike!

Wat zijn de grootste verschillen tussen een e-bike en een normale fiets?

Het idee blijft natuurlijk hetzelfde, echter zijn er wel veel verschillen met de manier van fietsen. Zo worden elektrische fietsen veelal gebruikt om wat langere afstanden mee te fietsen of als extra ondersteuning bij het trappen om vooruit te komen. De 3 belangrijkste verschillen met een normale fiets ziet u hieronder.

 1. Elektrische trapondersteuning: Een e-bike geeft trapondersteuning die u helpt om vooruit te komen, dit is ideaal voor wanneer u langere afstanden gaat fietsen of met minder inspanning op uw eindbestemming wil aankomen.
 2. Motor en batterij: Een e-bike beschikt over een ingebouwde motor die deze trapondersteuning veroorzaakt, daarnaast kunt u in veel gevallen via een dashboard uw lichten en snelheid aanpassen. Ook zit er op een elektrische fiets een batterij, deze geeft aan hoever u nog kunt fietsen en het is belangrijk om deze tijdig op te laden.
 3. Snelheid en afstand: Een e-bike kan hogere snelheden bereiken dan een normale fiets, dit komt door de ingebouwde motor. De snelheid per elektrische fiets kunnen heel erg verschillen, zo heeft u bijvoorbeeld speed pedelecs die tot wel 45 kilometer per uur kunnen of normale e-bikes zoals stadsfietsen of bakfietsen die vaak tussen de 20 en 30 kilometer per uur kunnen gaan. Ook de afstand die een elektrische fiets kan bereiken is erg afhankelijk van het type motor die in de fiets zit.

Hoe gaat u veilig op weg met een e-bike?

Er zijn verschillende tips die u helpen om veilig op weg te gaan, zo is het belangrijk dat u de fiets goed leert kennen en weet wat u van de fiets kan verwachten. Hieronder worden 12 tips benoemd die u kunnen helpen bij het gebruiken van een e-bike.

 1. Leer de basisprincipes: Zorg ervoor dat u de basisfuncties van uw fiets kent. Op deze manier voorkomt u dat u voor verassingen komt te staan en herkent u sneller de belangrijke functies van uw elektrische fiets.
 2. Start op een rustige plek: Ga niet meteen de drukke straten op. Zorg er altijd eerst voor dat u de fiets even kan ervaren en onder de knie kan krijgen op een rustige plek.
 3. Oefen het starten en stoppen: Het is belangrijk dat u het starten en stoppen goed onder de knie krijgt zodat u niet voor verassingen komt te staan. Zo kan het zijn dat uw fiets krachtigere remmen heeft dan de fiets die u hiervoor had of dat u in een keer vooruit gaat bij het aanzetten van de trapondersteuning. Zorg er dus voor dat je kennis maakt met de fiets en oefent met stoppen en starten om zo onverwachte bewegingen te voorkomen.
 4. Gebruik de trapondersteuning slim: Experimenteer met de trapondersteuning versnellingen zodat u vertrouwd raakt met de snelheid die uw fiets kan bereiken.
 5. Wees bewust van uw snelheid: Het fietsen op een e-bike geeft vaak een vrij gevoel en u hebt vaak niet meer in de gaten met wat voor snelheid u fietst. Het is wel belangrijk dat u zich hier bewust van bent en dit zeker bij het naderen van drukke gebieden, bochten en kruispunten. Wanneer u een mogelijk onoverzichtelijke plek nadert, zorg er dan voor dat u uw snelheid matigt of even stil gaat staan.
 6. Houd beide handen aan het stuur: Om een zo goed mogelijke controle over de fiets te houden is het belangrijk dat u uw handen aan het stuur houdt. Vermijd dan ook het gebruik van mobiele telefoons of andere afleidingen tijdens het fietsen.
 7. Draag de juiste bescherming: Er zijn verschillende mogelijkheden die u beschermen tijdens het fietsen. Zo is het dragen van een helm sterk aan te raden, omdat u zich met hoge snelheden verplaatst. Daarnaast zijn er verschillende andere mogelijkheden zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
 8. Leer remmen in verschillende situaties: Oefen regelmatig met het remmen op uw e-bike. Het is belangrijk dat u de remkracht van de fiets in verschillende situaties kent zoals bij het afdalen of plotselinge stops.
 9. Wees zichtbaar op de weg: Zorg er altijd voor dat de verlichting op uw e-bike werkt zodat andere u goed kunnen zien. Draag daarnaast opvallende kleding om zo ongelukken te voorkomen.
 10. Plan uw route vooraf: Wanneer u nog nieuw bent met uw e-bike is het belangrijk dat u de route van te voren kent, zodat u onderweg niet voor verassingen komt te staan. Vermijd hierbij drukke wegen als u zichzelf nog niet comfortabel voelt.
 11. Rijd verdedigend: Anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers. Geef duidelijk signalen aan medefietsers en automobilisten en wees voorbereid op onverwachte bewegingen van anderen.
 12. Ken de batterijduur: Zorg ervoor dat u weet hoelang de batterij meegaat, zodat u niet ergens stil komt te staan. Probeer er daarom altijd voor te zorgen dat de batterij volledig of voldoende is opgeladen voordat u van huis gaat.

Het belangrijkste wat u kan doen om uw e-bike te leren kennen is door middel van oefening, op deze manier zorgt u ervoor dat u bewust bent van de fiets en de functionaliteiten die hieraan zitten!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Om ervoor te zorgen dat u veilig op weg kan, is het ook belangrijk dat u beschikt over de juiste e-bike. Bij Elan Bikes heeft u de keuze uit een ruim aanbod topmerken met ieder haar kwaliteiten en kenmerken!

Alle e-bikes van het merk Urban Arrow bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Riese & Müller bij Elan Bikes Alle e-bikes van het merk Butchers & Bicycles bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Trek bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan Bikes

Alle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Stromer bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Giant bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Santos bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Specialized bij Elan Bikes

Bent u er helemaal uit welke e-bike aan uw behoeftes voldoet? Vraag vrijblijvend een proefrit aan of loop gewoon binnen in een van onze winkels in Boxtel of Eindhoven! Bent u er nog niet helemaal uit? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en dan helpen wij u graag verder met een professioneel advies in een van onze winkels!

Ook heeft u de mogelijkheid om service en onderhoud in te plannen, op deze manier zorgt u ervoor dat u altijd zo goed en snel mogelijk geholpen wordt!

Deel op social-media