De 7 grootste verschillen tussen een e-bike en een gewone fiets!

De 7 grootste verschillen tussen een e-bike en een gewone fiets!

Nederland is een echt fietsland, we pakken de fiets naar het werk, de supermarkt of om even op bezoek te gaan bij familie en vrienden. We gaan hierbij ook erg mee in de tijd, omdat al meer dan de helft van de fietsers een elektrische fiets thuis heeft staan. Vooral onder oudere doen de elektrische fietsen het goed, maar tegenwoordig ziet u ook steeds meer jongeren op een elektrische fiets. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met een elektrische fiets sneller de fiets pakken dan mensen met een gewone fiets. In deze blog leest u over de 7 grootste verschillen tussen een e-bike en een gewone fiets, zodat u precies weet waar u aan toe bent!

Wat zijn de verschillen tussen een e-bike en een gewone fiets?

Elektrische fietsen en gewone fietsen hebben vaak hetzelfde doel, namelijk om van A naar B te komen. Echter zijn er wel een aantal verschillen die voor u belangrijk kunnen zijn om juist voor die ene fiets te kiezen. Hieronder staan de 7 belangrijkste verschillen tussen een e-bike en een gewone fiets beschreven, zodat u de juiste keuze kunt maken!

1. Snelheid van de fiets

Een van de grootste verschillen tussen een elektrische fiets en een gewone fiets is de snelheid waarmee u zich verplaatst. De meeste e-bikes bereiken een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en een speed pedelec kan wel tot de 45 kilometer per uur rijden. De gemiddelde snelheid op een normale fiets ligt rond de 10 tot 15 kilometer per uur.

2. Aandrijving van de fiets

Een elektrische fiets heeft een motor die wordt aangedreven door een oplaadbare accu. Deze motor biedt trapondersteuning waardoor u gemakkelijker en met minder moeite op uw eindbestemming aankomt. De kracht van deze motor bepaald ook hoe snel en hoe ver u kunt fietsen. Een gewone fiets beschikt niet over aandrijving door een motor, maar wordt puur gedaan door menselijke spierkracht. Het fietsen op een normale fiets kost hierdoor wat meer kracht, maar is daarentegen wel erg gezond en goed voor de spieren!

3. Kosten van de fiets

De aanschafprijs van een elektrische fiets is over het algemeen duurder dan die van een gewone fiets. Dit komt mede door de extra’s die op deze fiets zitten zoals de motor en accu, een e-bike wordt dan ook vaak gezien als investering en als vervanging van een ander vervoersmiddel. Een gewone fiets is doorgaans een stuk betaalbaarder.

4. Gewicht van de fiets

En al die extra’s wegen natuurlijk ook het nodige, waardoor een e-bike in de regel zwaarder is dan een gewone fiets. Echter worden er tegenwoordig steeds meer lichtgewicht elektrische fietsen op de markt gebracht, zodat het verschil met een normale fiets verkleind wordt en het rijplezier zal toenemen. Gewone fietsen wegen over het algemeen dus een stuk lichter, omdat er minder zware toevoegingen aan verbonden zijn.

5. Inspanningsniveau bij het fietsen

Door de trapondersteuning bij een elektrische fiets en het inspanningsniveau tijdens het fietsen een stuk lager. Hierdoor is het vaak een wat relaxtere manier van fietsen voor veel mensen. Daarnaast is een elektrische fiets ideaal voor langere afstanden, heuvelachtige omgevingen of bij tegenwind. De fysieke inspanning bij een gewone fiets ligt over het algemeen een stuk hoger, maar wanneer u zich over korte stukjes in bijvoorbeeld de stad hoeft te verplaatsen kan dit al perfect voor u werken.

6. Actieradius van de fiets

De actieradius van een fiets is alleen van toepassing op een elektrische fiets, omdat deze beschikt over een accu. Elektrische fietsen worden steeds beter en dit komt ook ten goede van de accu en de actieradius. Zo kunnen steeds meer e-bikes langere afstanden afleggen, maar het is wel belangrijk dat u de accu volledig oplaadt. De afstand die een elektrische fiets kan afleggen varieert vaak tussen de 40 en 120 kilometer. Bij een gewone fiets heeft u dit probleem niet, omdat u eindeloos kan fietsen zonder accu.

7. Kosten in onderhoud van de fiets

Omdat een elektrische fiets beschikt over verschillende dure en belangrijke onderdelen is het belangrijk dat de fiets regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Om een e-bike dus goed te onderhouden komen er vaak wat meer kosten bij kijken dan bij een gewone fiets. Bij Elan Bikes kunt u altijd terecht voor onderhoud van uw fiets!

Verschillende opties

Voor bijna iedere gewone fiets is er tegenwoordig een elektrische variant. Zo kunt u voor iedere fietstocht een geschikte fiets kiezen die past bij uw behoeftes! Voorbeelden van elektrische varianten op de normale fietsen zijn:

Elektrische bakfietsen

Zijn ontworpen met een bak aan de voor- of achterkant en bieden een praktische oplossing voor het vervoeren van producten, goederen of zelfs kinderen. Het onderscheidende van deze fietsen is de krachtige motor, die het trappen vergemakkelijkt en het vervoeren van zware ladingen in de bak mogelijk maakt. Enkele bekende merken in ons assortiment zijn Urban Arrow, Riese & Müller, Butchers & Bicycles en Trek.

Elektrische mountainbikes

Oftewel E-MBT’s, zijn ontworpen voor off-road fietstochten. Door de krachtige motor in deze fiets heeft u extra ondersteuning bij het beklimmen van steile hellingen en het rijden op onverhard terrein. Enkele elektrische mountainbike merken in ons assortiment zijn Trek en Riese & Müller.

Elektrische stadsfietsen

Ook wel bekend als E-stadsfietsen. Deze fietsen zijn een duurzame en slimme oplossing om te bewegen in de drukke stadsomgeving. Deze e-bikes zijn speciaal ontworpen voor stadsgebruik, waardoor u zich moeiteloos kan bewegen door de drukke straten. Ze zijn niet alleen efficiënt voor woon-werkverkeer, maar ook comfortabel ontworpen. In ons assortiment zijn verschillende merken met elektrische stadsfietsen terug te vinden zoals I:SY, Riese & Müller, Desiknio, Specialized en Trek.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Al met al zijn er diverse verschillen tussen een e-bike en een normale fiets. Zo is de aanschaf reden een belangrijk punt om te kijken naar waar u opzoek bent. Bij Elan Bikes heeft u de keuze uit een ruim aanbod topmerken met ieder haar kwaliteiten en kenmerken!

Alle e-bikes van het merk Urban Arrow bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Riese & Müller bij Elan Bikes Alle e-bikes van het merk Butchers & Bicycles bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Trek bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan Bikes

Alle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Stromer bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Giant bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Santos bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Specialized bij Elan Bikes

Bent u er helemaal uit welke e-bike aan uw behoeftes voldoet? Vraag vrijblijvend een proefrit aan of loop gewoon binnen in een van onze winkels in Boxtel of Eindhoven! Bent u er nog niet helemaal uit? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en dan helpen wij u graag verder met een professioneel advies in een van onze winkels!

Ook heeft u de mogelijkheid om service en onderhoud in te plannen, op deze manier zorgt u ervoor dat u altijd zo goed en snel mogelijk geholpen wordt!

Deel op social-media