Hoe kiest u de juiste e-bike?

Hoe kiest u de juiste e-bike?

E-Bikes worden steeds populairder, zowel onder de jongeren als de ouderen. Maar hoe zorgt u er nou voor dat u de juiste keuze maakt bij de aanschaf van een elektrische fiets? Het kopen van een e-bike is vaak een hele investering en daarom is het belangrijk dat u de mogelijkheden goed onderzoekt. In de blog ”Hoe kiest u de juiste e-bike” leest u alles over wat voor soort e-bike bij u past en hoe u de juiste keuze maakt bij het kopen van een elektrische fiets!

Welke soorten e-bikes zijn er?

De e-bike markt heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Zo was er vroeger weinig keuze bij het kopen van een elektrische fiets en was er vaak maar één soort model beschikbaar, tegenwoordig is dit niet meer het geval! Dit heeft veelal te maken met de verschillende motieven waarvoor een e-bike aangeschaft kan worden. Zo kunt u zich voorstellen dat iemand met jonge kinderen eerder opzoek zal gaan naar een elektrische bakfiets waarin hij zijn kinderen kan vervoeren, dan een gepensioneerde die voornamelijk op zoek zal zijn naar een fiets voor recreatief gebruik. Hieronder worden verschillende soorten e-bikes uitgelicht zodat u uw e-bike behoefte kan bepalen!

Alle e-bikes van het merk Urban Arrow bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Riese & Müller bij Elan Bikes Alle e-bikes van het merk Butchers & Bicycles bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Trek bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan Bikes

Alle e-bikes van het merk Desiknio bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Stromer bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Giant bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Santos bij Elan BikesAlle e-bikes van het merk Specialized bij Elan Bikes

Elektrische bakfietsen

Elektrische bakfietsen zijn fietsen met een bak aan de voor- of achterkant en zijn vaak bedoeld om producten, goederen of kinderen mee te vervoeren. Wat deze fietsen onderscheidt, is dat ze een krachtige motor hebben die het trappen makkelijker maakt en er zware ladingen in de bak vervoerd kunnen worden. Enkele van onze elektrische bakfietsmerken zijn Urban Arrow, Riese & Müller, Butchers & Bicycles en Trek.

Speed pedelecs

Speed Pedelecs zijn fietsen die zoals de naam doet vermoeden e-bikes die een hoge snelheid kunnen bereiken. Deze high-speed e-bikes zijn speciaal ontworpen om snelheden tot wel 45 kilometer per uur te bereiken. Naast snelheid staan deze fietsen bekend om hun efficiëntie om eenvoudig hellingen op te komen of moeiteloos van A naar B te komen. Ze hebben de wendbaarheid van een gewone fiets waardoor de uitstekend geschikt zijn als stadsfiets. Een speed pedelec merk uit ons assortiment is Stromer.

Elektrische mountainbikes

Elektrische mountainbikes oftewel E-MBT’s zijn fietsen die speciaal ontworpen zijn om off-road avonturen mee te beleven. Deze e-bikes beschikken over een krachtige motor waardoor u extra ondersteuning krijgt bij het beklimmen van steile hellingen of bij het overwinnen van ruig terrein. Enkele van onze elektrische mountainbike merken zijn Trek en Riese & Müller.

Elektrische stadsfietsen

Elektrische stadsfietsen die ook wel bekend staan als E-stadsfietsen zijn een duurzame en slimme oplossing voor het verplaatsen in de vaak zo drukke stad. Deze fietsen zijn zo ontworpen dat ze perfect te gebruiken zijn in de stad en u moeiteloos door de drukke straten navigeren. De voordelen van een elektrische stadsfiets zijn dat ze erg licht en wendbaar zijn, hierdoor zijn ze ideaal om te gebruiken voor woon-werkverkeer. Op deze manier komt u file en stressvrij aan op de eindbestemming. Daarnaast zijn deze fietsen speciaal ontworpen om zo comfortabel mogelijk op te fietsen. In ons assortiment zijn verschillende merken E-stadsfietsen terug te vinden zoals I:SY, Riese & Müller, Desiknio, Specialized en Trek.

Welke opties op een e-bike heeft u?

Het kiezen van de juiste e-bike heeft veelal te maken met de behoeftes die u hebt bij het gebruiken van de fiets. Daarnaast zijn er nog verschillende mogelijkheden waaruit u kan kiezen om zo tot de juiste keuze te komen.

Wat zegt de motorpositie van een e-bike?

De positie waar de motor zich bevindt op een e-bike heeft invloed op de prestaties, het rijgedrag en het comfort van de fiets. Over het algemeen zijn er drie posities waar een motor geplaatst kan worden bij een e-bike namelijk in het midden, in het voorwiel en in het achterwiel.

Middenmotor

Wanneer de motor in het midden van de fiets geplaatst is zit hij meestal rondom de trapas. Het voordeel van deze positie is dat het een laag zwaartepunt heeft, dit zorgt voor een betere wendbaarheid en stabiliteit bij het fietsen. Daarnaast levert dit vaak een natuurlijkere fietservaring op. Een e-bike met middenmotor zie u vaak terug bij stadsfietsen, trekkingsfietsen of mountainbikes.

Voorwielmotor

Wanneer de motor in het voorwiel is geplaatst heeft dit het voordeel dat ze vaak wat makkelijker te monteren en kostenefficiënter zijn. Fietsen met een voorwielmotor zijn ideaal voor vlakke terreinen en stadsgebruik, maar wat minder voor heuvelachtig terrein.

Achterwielmotor

Een e-bike met een achterwielmotor heeft het voordeel dat het u als het ware vooruit duwt. Ze zijn daarom geschikt voor verschillende terreinen, zoals het fietsen in de stad of heuvelachtige gebieden. Daarnaast zijn ze ook goed te gebruiken om lange afstanden mee te overbruggen.

Wat zegt het vermogen van een e-bike?

Het motorvermogen van een e-bike wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen van een elektrische fiets is hoe krachtigere prestaties de motor levert. U kan uzelf voorstellen dat een fiets die bedoeld is om off-road te gaan meer vermogen nodig heeft dan een fiets die enkel in de stad hoeft te komen. Het batterijvermogen van de fiets wordt uitgedrukt in wattuur (Wh), dit geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan en hoe lang de accu dus meegaat.

Wat zegt de actieradius van een e-bike?

De actieradius van een e-bike geeft aan hoe ver een fiets kan rijden op een volledig opgeladen batterij, deze specificatie wordt vaak uitgedrukt in kilometers. Het vermogen en batterijcapaciteit van de motor geeft vaak een inzicht in hoe lang en ver u met een e-bike kan rijden.

Welk framemodel past het beste bij u?

Het framemodel heeft invloed op de algehele rijervaring en is essentieel voor de comfort en efficiëntie van het verplaatsen. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden die Elan Bikes u te bieden heeft.

Damesframe (lage instap)

Een damesframe staat bekend om haar lage instap en aflopende bovenbuis. Dit zorgt ervoor dat u gemakkelijk op de fiets kan stappen. Dit populaire framemodel ziet u vaak terug op de weg en hij is uitermate geschikt voor ouderen om zo gemakkelijker en veiliger op te stappen. Een voorbeeld van een fiets met damesframe is de Riese & Müller Nevo4.

Herenframe (hoge instap)

Een herenframe kenmerkt zich om zijn rechte bovenbuis en driehoekig frameontwerp. Dit framemodel is geschikt voor mensen met een gemiddelde lengte of voor mensen die voor een traditionele fietsstijl kiezen. Een voorbeeld van een fiets met herenframe is de Trek District+ 9.

Mountainbikeframe

Een mountainbikeframe staat bekend om zijn robuuste frame en verende voorvork. Dit model is geschikt voor liefhebbers van off-road ritten. Een voorbeeld van een fiets met een mountainbikeframe is de Trek Powerfly 5.

Vouwfietsframe

Een vouwfietsframe is ideaal om te gebruiken in de stad, zo kan u hem eenvoudig opvouwen en dragen. Ook is hij geschikt om mee te nemen in het openbaar vervoer. Een voorbeeld van een fiets met vouwframe is de Riese & Müller Birdy.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Al met al zijn er vele mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt met het uitzoeken van een e-bike. Bij Elan Bikes heeft u de keuze uit een ruim aanbod topmerken met ieder haar kwaliteiten en kenmerken!

Bent u er helemaal uit welke e-bike aan uw behoeftes voldoet? Vraag vrijblijvend een proefrit aan of loop gewoon binnen in een van onze winkels in Boxtel of Eindhoven! Bent u er nog niet helemaal uit? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en dan helpen wij u graag verder met een professioneel advies in een van onze winkels!

Ook heeft u de mogelijkheid om service en onderhoud in te plannen, op deze manier zorgt u ervoor dat u altijd zo goed en snel mogelijk geholpen wordt!

Deel op social-media